Θερινή ΑΣΤΟ-προβολή Δευτέρα 24/07/17, 21:30

Το Μερίδιο των Αγγέλων (Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Βέλγιο, Ιταλία, 2012)

Σκηνοθεσία: Κεν Λοουτς
Σενάριο: Πολ Λάβερτυ
Πρωταγωνιστούν: Πολ Μπράνιγκαν, Τζον Χένσο, Γκάρι Μέιτλαντ, Τζασμίν Ρίγκινς, Γουίλιαμ Ρουέν, Ρότζερ Αλαμ
 

Ο Ρόμπι περιμένει παιδί σε λίγες μέρες, αλλά αναγκάζεται να κάνει 300 ώρες κοινωνικής εργασίας εξ αιτίας ενός σοβαρού ξυλοδαρμού. Παγιδευμένος σε μια βίαιη συμπεριφορά που τον έχει οδηγήσει στο παρελθόν στη φυλακή, βρίσκεται αντιμέτωπος με τη Σκοτσέζικη εκδοχή μιας βεντέτας. Ο πατέρας του αντιπάλου του, καυγάδιζε με τον πατέρα του, ο Ρόμπι καυγαδίζει με τον ίδιο. «Κι ο γιος μας θα καυγαδίζει με τον γιο του;» τον ρωτά η κοπέλα του, κι ο Ρόμπι ορκίζεται στη ζωή του νεογέννητου Λουκ, να μην πειράξει ποτέ κανέναν άλλο.

Πως όμως αλλάζεις την ζωή σου όταν αυτή μοιάζει χωρίς προοπτική, προορισμένη για την ανεργία και το περιθώριο; Στην περίπτωση του Ρόμπι, θα χρειαστεί μια γουλιά από ένα καλό, παλιό malt ουίσκι. Ο Χάρι, ο υπεύθυνος για την κοινωνική εργασία του, θα τον μυήσει στα αρώματα και τη γεύση του πολύτιμου αλκοόλ και ο Ρόμπι θα ανακαλύψει ότι έχει μια θαυμάσια μύτη, που εκτός από την υφή και τις λεπτές αποχρώσεις του ουίσκι, μπορεί να οσμιστεί και μια ευκαιρία για την έξοδο του ίδιου και των φίλων του από την μάλλον αδιέξοδη κατάστασή τους.

Τοποθετημένο στις φτωχογειτονιές της Γλασκώβης, με ήρωες που τους συναντάμε για πρώτη φορά μπροστά στον δικαστή και που γλιτώνουν στο παρά πέντε την φυλακή, αυτό δεν εμποδίζει το «Angels' Share» να είναι μια απολαυστική κωμωδία γεμάτη τρυφερότητα και χιούμορ.

Οπως το «μερίδιο των αγγέλων», η ποσότητα του αλκοόλ που εξατμίζεται μυστηριωδώς από τα αποστακτήρια για να... μεθύσει τους ουρανούς, έτσι και το φιλμ του Λόουτς μοιάζει με μια σπονδή στην θετική πλευρά του κόσμου μας, ένα μικρό κέρασμα στο καλό και την ελπίδα, που το μόνο που χρειάζεται για να νικήσει, είναι μερικές φορές, μονάχα μισή ευκαιρία. Και ίσως μια γουλιά ουίσκι.

Σάβ, 22/07/2017 - 12:31 -- vasiliki.liami